Poznati detalji reaktivacije zdravstvenog sustava

Zdravstveni sustav dočekao je dolazak koronavirusa na adekvatan način, a sada je spreman za potpunu reaktivaciju, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš

Davorin Višnjić/PIXSELL

Zdravstveni sustav pripremao se još od trenutka dok su epidemija i virus bili u Kini, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš te istaknuo kako je Hrvatska njegov dolazak u Europu dočekala na adekvatan način.

– Formirali smo primarno intenzivističko respiratorne centre, kao i sekundarne i tercijarne. Oni u ovom trenutku nisu ispunjeni te su njihovi kapaciteti dostupni i spremni.

U sklopu druge faze sektorskih mjera, dolazi do reaktivacije zdravstvenog sustava za koje je s ravnateljima bolničkih ustanova dogovoreno pokretanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka kod bolesnika koji su bili odgođeni zbog epidemije. U tome će se, naravno, u obzir uzimati prioriteti, odnosno rizik daljnjih zdravstvenih posljedica u određenim patološkim stanjima, napomenuo je Beroš.

– Ažurirat će se sve one liste čekanja koje su naručene za dijagnostičke i terapijske pretrage. To je opsežan posao, no on se za svako radilište odvija posebno, obavit će se na adekvatan način i bolesnici će biti obaviješteni o novim terminima.

Nadalje, mora se pojačati koordinacija s liječnicima obiteljske medicine jer se sva ona potrebna predoperativna i druga priprema prije prijema u bolnicu može i mora napraviti na drugi način, da bi vrijeme boravka u bolnici i sličnim ustanovama bilo što kraće, nadodao je ministar.

– Povećat će se broj usluga kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju jer, također omogućavaju što kraći boravak u bolničkim ustanovama. Organizirat će se poliklinički rad kroz precizno naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme. Plan nam je aktivacija 30 posto operacijskog elektivnog programa, elektivnih dijagnostičko terapijskih postupaka, zatim specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite uz određeni razmak među pregledima i dvije radne smjene, od 8 do 20 sati te po potrebi vikendom.

Naposljetku, poradit će se na značajnijoj implementaciji A5, takozvanih uputnica, koje omogućavaju konzultaciju sa specijalistom bez pregleda, ako on nije nužan te će se poticati upotreba telemedicinskih metoda komuniciranja.