Pozivu na besplatno testiranje na HPV odazvalo se 825 žena

U sklopu ovogodišnjeg, trećeg po redu “Lila tjedna”, Udruga Nismo same, u suradnji sa šest zdravstvenih institucija u pet gradova, KBC-om Zagreb, KBC-om Sestre milosrdnice, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, Općom bolnicom Dr. Ivo Pedišić u Sisku, i tvrtkom Roche, od 6. do 10. svibnja, organizirale testiranje na HPV.

Testiranju se moglo pristupiti bez uputnice i prethodne najave, a pozivu se odazvalo 825 žena. Broj žena kod kojih je u obrisu vrata maternice pronađen HPV, glavni uzročnik raka vrata maternice, bit će poznat za otprilike mjesec dana. Udruga Nismo same zahvaljuje svim našim partnerima, među kojima su i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u čijim će se laboratorijima provoditi analiza testova, te medijima koji su i ove godine dali veliku podršku kampanji te tako doprinijeli osvješćivanju javnosti o važnosti preventivnih pregleda.

“Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja”, tijekom kojega se govorilo i pisalo o tzv. ženskim bolestima, raku dojke, raku jajnika i raku vrata maternice, još je jednom potvrdio da samo kontinuirana edukacija i bolja informiranost dugoročno mogu doprinijeti padu broju građana koji kod liječnika dolaze tek u fazi uznapredovale bolesti, a time u konačnici i većoj stopi izlječenja.

Aktualno
Hrvatska