Povratak učenika i studenata nije u prioritetima

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete
Emica Elveđi/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete.

-Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu- rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

-S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole- rekla je Divjak.

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet. Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, ističe ministrica.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima.

Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu.

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on “odgovara izazovima nastave na daljinu”. U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenog, a drugi oko Uskrsa.

-Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu- rekla je ministrica Divjak.

Aktualno
Hrvatska