Povijesna udruga Moslavina proslavila prvih 20 godina djelovanja

Proslava je organizirana u starom gradu Jelengradu, uz Kravat pukovniju i koncert renesansne glazbe
jelengrad

Povijesna udruga Moslavina proteklog je vikenda u starom gradu Jelengradu, uz Kravat pukovniju i koncert renesansne glazbe, svečano proslavila svojih prvih 20 godina djelovanja.

– Krenuli smo kao studenti s idejom kako bi htjeli svim našim utvrdama, prvenstveno Garić-gradu i Jelengradu, vratiti sjaj. U sam Jelengrad nije se uopće moglo ući, on je bio kompletno zarašten. Nakon naše druge velike akcije shvatili smo o kojoj veličini utvrde se radi, a tijekom godina stvari su se lijepo posložile. Spletom tih okolnosti, zajedničkim smo snagama uspjeli dovesti Jelengrad u stanje u kojem ga sada možete vidjeti te da on ima svoju svrhu i svoj život, objasnila je dopredsjednica Udruge Jasmina Uroda Kutlić.

O samom izgledu i povijesnim značajkama Jelengrada, posjetiteljima je govorila predsjednica Povijesne udruge Moslavina Silvija Pisk, dok ih je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše upoznala s istraživanjima na njemu. Naime, u godinama koje slijede planira se nastavak istraživanja i daljnje uređenje samog starog grada, ali i izgradnja vidikovca kako bi ova lokacija bila što zanimljivija, kako turistima tako i lokalnom stanovništvu, a nastavit će se i organizacija raznovrsnih aktivnosti kako bi se utvrda dodatno oživjela.

Oživljavanje tog impozantnog prostora ponos je Popovače, potvrdio je to i gradonačelnik Josip Mišković uz zahvalu svima koji su sudjelovali u tom značajnom projektu.

– Ostvarena je ideja da se Jelengrad približi javnosti, a ovo događanje nastavak je aktivnosti koje su se prošle godine započele odvijati u ovom ambijentu koji je specifičan i na neki način privlači pažnju i znatiželju ljudi.

Koncert popularne renesansne glazbe tom je prilikom izveo Renesansni ansambl Marco Polo pod vodstvom dirigenta Ante Milića, a svoje je programe izvela i Kravat pukovnija, dok su se brojni posjetitelji mogli okušati u streličarstvu te jahanju.

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija