Povećavaju se naknade udomiteljskim obiteljima

Dijelom je to novog reformskog paketa u području socijalne skrbi
josip aladrovićŽeljko Hladika/PIXSELL

Udomiteljske obitelji koje skrbe o djeci od početka sljedeće godine primat će znatno više naknade od postojećih: za skrb o troje djece, što je maksimalni broj djece o kojoj mogu brinuti, mjesečno će dobivati najmanje 11.625 kuna, piše Jutarnji list, a prenosi 01portal.

Resorni ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas planira predstaviti cijeli reformski paket iz područja socijalne skrbi koji je obećao proljetos nakon smrti male Nikoll – radi se o čak sedam zakona i tri nacionalna plana – a novi prijedlog regulacije udomiteljstva, kako neslužbeno saznaje dnevnik, donosi značajna povećanja naknada za udomitelje.

Prema prijedlogu, tradicionalni udomitelji, koji čine 90 posto postojećih udomiteljskih obitelji, mjesečno će po djetetu primati 1350 kuna naknade za svoj rad, što iznosi 4050 kuna za troje djece, te od 2525 do 2850 kuna opskrbnine, ovisno o djetetovoj dobi, što će za troje iznositi najmanje 7.575 kuna mjesečno. Udomitelji sada dobivaju 830 kuna naknade za svoj rad po djetetu, što znači da će se te naknade povećati za 60 posto, dok će iznosi opskrbnina (novac koji država isplaćuje za pokrivanje troškova života djeteta) povećati za 20 do 42 posto, jer sada iznose 2100 kuna za djecu do 3 godine te 2000 kuna za stariju djecu.

– Bilo je doista krajnje vrijeme da se naknade usklade s troškovima života jer se davanja za udomiteljske obitelji nisu mijenjala od 2007. godine. S obzirom na činjenicu da iz godine u godinu opada interes za bavljenje udomiteljstvom, usklađivanje naknada i opskrbnina minimum je koji država mora poduzeti, kaže Katarina Bojšić iz Saveza udruga udomitelja Hrvatske.

Naknade će se mijenjati i za udomitelje koji će udomiteljstvo obavljati kao zanimanje, a koji se dijele na standardne i specijalizirane udomitelje. Razlika između tradicionalnih i standardnih udomitelja je u tome što standardni udomitelj ne može biti u radnom odnosu te mu država na naknadu isplaćuje doprinose.

Naknade za njih dosad su iznosile ukupno 2500 kuna mjesečno (gotovo jednako kao i za tradicionalne udomitelje s troje djece), a ubuduće će iznositi 4000 kuna, donosi Jutarnji list.

Aktualno
Hrvatska