Potvrđeno 77 novih oboljenja koronavirusom, kao i 12 novih oporavaka

Broj oboljelih COVID-om-19 u Republici Hrvatskoj porastao je na 790, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite

Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskoj je broj zaraženih koronavirusom porastao za 77 te ih je sada sveukupno 790, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Obavljeno je 6 404 testiranja, što je u prosjeku 504 dnevno. Na mehaničkoj ventilaciji nalazi se 27 pacijenata i nema preminulih, dok je oporavljenih 64, a to je 12 više nego jučer.

– Hrvatska je vrlo rano uvela mjere samozaštite građana u svrhu prevencije širenja infekcije. U Stožeru civilne zaštite i sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga je naša krivulja i dalje linearna. Međutim, apeliramo i preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere, da se drže naših uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Epidemiološko i zdravstveno stanje je povoljno, a to možemo zahvaliti zajedničkim naporima svih zdravstvenih djelatnika, Kriznog stožera i naših građana. Ohrabrujuće je što najveći broj stanovnik dosljedno provodi higijenske i sve mjere koje propisuje Stožer. Podsjetio bih sve da smo uložili silan trud da balansirano donesemo ove mjere, da se život nastavi i bez namjere da kršimo ljudska i prava naših građana, osiguramo ono što je nužno, a to je sprječavanje prijenosa koronavirusa, nadodao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su županijski centri 112 tijekom jučerašnjeg dana zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije.

– Prema informaciji operativno-komunikacijskog centra Ministarstva unutarnjih poslova, do sada je evidentirano ukupno 3 479 dojava o kršenju mjera samoizolacije, a izvršenim provjerama od strane policijskih službenika, kod 928 osoba utvrđeno je kršenje mjera o čemu je izviješten Državni inspektorat.