Potvrđeno 56 novooboljelih koronavirusom – u Hrvatsku danas stiže novih 13 tona zaštitne opreme

Broj oboljelih u Republici Hrvatskoj popeo se na 713, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite

Od jučer je zabilježeno 56 novooboljelih koronavirusom te se njihov broj u Republici Hrvatskoj popeo na 713, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Obavljeno je 5 900 testiranja, dok se danas, također popeo broj preminulih na 6 – posljednja žrtva je 84-godišnjak smješten u Kliničkoj bolnici Dubrava, inače teški bolesnik sa stanjem po moždanom udaru, čije se zdravlje zakompliciralo infekcijom.

Na mehaničkoj ventilaciji trenutno je 26 pacijenata, a otpušteno je njih 52.

– Sadašnje stanje, koje je zadovoljavajuće, rezultat je zajedničkih napora zdravstvene struke, Stožera civilne zaštite i građana. Vjerujem da ako ustrajemo na ovaj način boriti se s epidemijom, da ćemo je proći sa što manje štetnih posljedica, stoga je odgovorno ponašanje ključ uspjeha u ovom trenutku, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar je izvijestio kako je u međuvremenu saniran dimnjak u Petrovoj bolnici te je rodilište premješteno u novu zgradu, kao i nedonoščad iz Kliničke bolnice Dubrava. Od sutra kreću s radom kemoterapijske ambulante Klinike za plućne bolesti Jordanovac i Klinike za ženske bolesti.

Djelovanjem državnog vrha i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, upravo se u ovom trenutku očekuje slijetanje aviona iz Šangaja s 13 tona zaštitne opreme, prvi u nizu letova koji će sljedećih tjedana opskrbljivati Republiku Hrvatsku. Uz to, jučer je u Frankfurtu sletio avion s 10 tona zaštitne opreme što je ostvareno u suradnji SR Njemačke i veleposlanstva RH u Njemačkoj.

– Naše obrambene pozicije u borbi protiv ove bolesti znatno su ojačane. Zdravstveni sustav i sve sastavnice Stožera civilne zaštite imat će adekvatnu zaštitnu opremu, zaključio je Beroš.