Potpisano novih 400 ugovora iz Programa ruralnog razvoja

U okviru Programa ruralnog razvoja RH u Zagrebu je potpisano novih 400 ugovora vrijednih 44,5 milijuna kuna, a koje su poljoprivrednici sklopili s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matildom Copić.

S ovim natječajem koji je zaprimio najviše zahtjeva otkako se provodi spomenuti program, ukupno su potpisana 1.043 ugovora iz mjere 6.3.1.

Bespovratna sredstva iz ove mjere poljoprivrednici ulažu u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima poput kupnje životinja i bilja, izgradnje i opremanja prostora za proizvodnju i preradu, kao i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije i slično, dok najviše projekata dolazi iz Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije.

Zbog nevjerojatnog interesa, povećan je i iznos sredstava na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje čak 3.082 projekta. Naposljetku, Program ruralnog razvoja najbolje je iskorišten program od svih EU fondova u Hrvatskoj, a do 31. svibnja korisnicima je isplaćeno sveukupno 6,9 milijardi kuna, odnosno 38% dostupnih sredstava.

– Sve to postigli smo administrativnim rasterećenjima, skraćivanjem procedura i ubrzanom obradom natječaja kojih na godišnjoj razini raspisujemo i obrađujemo tridesetak. Ponosan sam na svaki ugovoreni projekt, kako na one koji omogućavaju dodatne sadržaje i podižu kvalitetu života u ruralnim krajevima tako i na sve one koji podižu produktivnost, konkurentnost i zaposlenost u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Aktualno
Hrvatska