Postoje planovi za otvaranje škola i vrtića

S obzirom da e-škola ide dobro, za neke kohorte nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina može završiti bez povratka u škole, ali za maturante i djecu koja imaju asistente, mislim da bi se oni trebali vratiti u škole, komentirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

POOL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je na današnjoj konferenciji Navcionalnog stožera civilne zaštite kako se nije kasnilo s izdavanjem uputa za ugostitelje te da će, bude li potrebe, izraditi još detaljnije upute za njih.

– Zadatak HZJZ-a je bio napraviti detaljne upute koje imaju 11 točaka i mislimo da smo sve nesporazume razriješili i da precizno piše kako treba izgledati izdavanje hrane, kako drive-in, kako se ponašati vezano uz primanje novca i izdavanje hrane. Ako nije dovoljno jasno, primit ćemo sugestije i napraviti još detaljnije upute, rekao je Capak.

Dodao je kako postoje planovi za otvaranje škola i vrtića ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija.

– S obzirom da e-škola ide dobro, za neke kohorte nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina može završiti bez povratka u škole, ali za maturante i djecu koja imaju asistente, mislim da bi se oni trebali vratiti u škole, rekao je.

Capak je rekao i kako se nada da će do petka stići potrebne reagencije da bi moglo početi prvo serološko ispitivanje na COVID-19 kod 1 100 ispitanika u Hrvatskoj, koje bi trebalo pokazati prisutnost antitijela u populaciji.

– Važno je znati da su određeni ljudi bili u kontaktu s virusom i da su razvili određeni imunološki odgovor. Time su oni na neki način zaštićeni i štite one oko sebe. Koliki će postotak biti to ovisi o populaciji koju testirate. Kod zdravstvenih djelatnika, staračkih domova ili šire populacije bi se moglo očekivati više, dodatno je objasnila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.