Popovačkoj publici predstavljene “Moslavačke priče iz davnina”

Promocija knjige domaćih autorica Stele Kos i Silvije Pisk
promocija-pisk-kos

U prostoru Knjižnice i čitaonice Popovača održana je promocija knjige “Moslavačke priče iz davnina” domaćih autorica Stele Kos i Silvije Pisk.

Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina koja je prije 20 godina s autoricama osnovala Povijesnu udrugu Moslavina, predstavljajući knjigu naglasila je kako najnovija uspješnica radnju uvodno smješta u srednjovjekovnu Moslavinu uz opis burnih vremena srednjega vijeka vezujući ih ponajviše uz lokalne utvrde.

Povijesna udruga Moslavina osnovana je prije 20 godina kako bi doprinijela boljem poznavanju moslavačke povijesne baštine kroz istraživanje, popularizaciju i promociju.
Između ostalog, Udruga se usmjerila na istraživanje starih moslavačkih burgova te je sa željom da zapisi o nekima od njih ostanu i za buduće naraštaje, izdala knjigu “Moslavačke priče iz davnina”.

U knjizi je tako predstavljena povijest Garićgrada, potom Moslavinagrad, Košutagrad, Jelengrad, Bršljanac, crkva sv. Marije Snježne u Kutini, Naftni bunar Martin, Bela crkva… Svaki od ovih lokaliteta u knjizi prate legende, a potom i činjenice o trenutnom stanju i arheološkim istraživanjima, kao i brojne fotografije i ilustracije.

– Publikacija je namijenjena svim generacijama, ljubiteljima kulturne baštine, ali i turistima koji posjećuju ovo područje, budući da je izdana i na engleskom jeziku, naglasila je Uroda Kutlić.

Promociji je nazočila i Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture i medija. Autoricama je tom prigodom uputila pohvale jer u knjizi pišu na temelju svojih znanstvenih radova te drugih povijesnih izvora, ali i na temelju predaje “s koljena na koljeno”. Uspješno su pritom sačuvale jezik baka i djedova, a od kojih, kako je pojasnila, najviše se uči, pamti, prenosi i popularizira povijest našeg kraja.

Autorice Stela Kos i Silvija Pisk zahvalile su svima koji su osigurali pomoć da publikacija uspješno ugleda svjetlo dana, a pored ostalih brojnih sudionika popovačke promocije, na izdanju knjige, ali i svemu što je Povijesna udruga Moslavina činila zadnjih 20 godina, čestitao im je i gradonačelnik Josip Mišković.

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija