Popovačkoj publici predstavljena zbirka pjesama “U jeseni života” Marijana Kusa

Predstavljanje Kusovog prvijenca dijelom je obilježavanja Svjetskog dana poezije
promocija-kus

U okviru programa obilježavanja Svjetskog dana poezije, u prostoru Knjižnice i čitaonice Popovača u suradnji s Maticom hrvatskom Ogranak Kutina, održana je promocija zbirke pjesama “U jeseni života” autora Marijana Kusa.

Marijan Kus rođen je u Donjoj Vlahiničkoj, a živi i stvara u susjednoj Velikoj Ludini. Kako je istaknuo na popovačkoj promociji svog prvijenca kojeg prate i likovni radovi, njegova prva pjesma nastala je dok je bio osmogodišnjak, a sada je svoje čitavo životno tkanje konačno odlučio javno predstaviti.

– Sve moje pjesme osobni su doživljaji, a objavom ove zbirke želja mi je da čitatelja dotakne bar jedan moj stih i mislima ga vrati u djetinjstvo, istaknuo je Kus koji je knjigu “U jeseni života” posvetio svojoj supruzi i unucima.

Iznimno emotivnom interpretacijom 20-ak pjesmama, autor je posjetitelje upoznao s djelićem svog bogatog umjetničkog stvaralaštva kojim izvornom moslavačkom kajkavštinom progovara o djetinjstvu, ljubavi, krajobrazu, voljenoj Moslavini, supruzi, trsju….

– Veliko mi je zadovoljstvo da večeras ovdje predstavljamo autora iz Ludine, gdje je prisutna duga tradicija pisanja. Drago mi je da Marijan Kus kroz svoj rad pokušava sačuvati moslavački kajkavski, jer jezik je jedino što nas je zadržalo kao narod i stoga ga pomno treba čuvati u srcu, istaknuo je u svom obraćanju ispred Matice hrvatske Dražen Kovačević naglasivši značajnu vrijednost autora koji dolaze iz manjih sredina kao što je ova jer, kako je rekao, seljak živi u trajnoj i uskoj povezanosti Boga s prirodom.

O prvoj knjizi Marijana Kusa na popovačkoj je promociji govorio i autor predgovora Dinko Husadžić Sansky, podsjetivši kako je autor svoj mozaik uspomena počeo stvarati još prije šezdesetak godina i samozatajno je u sebi nosio tu potrebu za umjetničkim izričajem.

– Marijan baštini moslavačko-zagorsku kajkavštinu koja je vrlo pitka i razumljiva. Ovdje nema potrebe lektorski intervenirati, njegovu poeziju i slikarstvo doživljavamo na samom izvoru, autentično, nerazvodnjeno, i upravo je tu snaga ove knjige, zaključio je Husadžić Sansky.

Izrazivši čestitke i podršku autoru i njegovim suradnicima, okupljene na promociji knjige je uz ravnateljicu Knjižnice Ivanu Vlašić pozdravio i gradonačelnik Josip Mišković.

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija