Vodostaji u padu

POPLAVE U HRVATSKOJ: Trenutno najkritičnije u Sisačko-moslavačkoj županiji

Očekuje se rast vodostaja u Petrinji
poplava petrinjaEdina Zuko/PIXSELL

Dok vodostaji rijeka koji su prethodnih dana uzrokovale poplave opadaju u Otočcu, Gračacu i u Hrvatskoj Kostajnici, očekuje se rast vodostaja u Petrinji, istaknuo je na sjednici Vlade predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Danas je vršno opterećenje na području Petrinje. Vodostaj Kupe u Frkašiću je na + 976 centimetara, očekuje se da bude do ili oko 980 cm. Ujedno, moramo dodatno uzeti u obzir da su nasipi na tom području bili stradali, imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i drugog u povijesti zabilježenog vodenog vala koji će pritiskati te nasipe, rekao je Đuroković na sjednici Vlade.

Dodao je da su današnje vrijednosti kod Petrinje na 10-ak centimetara od povijesnih rekorda te istaknuo da se, zbog prekida proglašenja izvanrednih mjera od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une pao za pola metra, tamo prestaje potreba za nazočnosti Hrvatske vojske.

– Sve je to potrebno da sve ekipe možemo usmjeriti na sisačko, petrinjsko i jasenovačko područje, rekao je dodavši da su sljedeća dva do tri dana ključna.

Ocijenio je i kako osobno smatra da je sustav obrane od poplava u Hrvatskoj dobro postavljen. Poručio je kako diljem Hrvatske, slijedi stabilnije vrijeme, i kako vjeruje da će na terenu biti lakše. Diljem Hrvatske postavljeno je ovih dana oko 400 tisuća vreća za obranu od poplava, od čega najveći broj u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je pregled aktivnosti posljednjih dana u zaštiti od poplava diljem Hrvatske. Poručio je da je na području Hrvatske Kostajnice, gdje su 16. svibnja postavljene boks barijere i zečji nasipi, spriječena poplava grada, odnosno veće štete.

– Nakon sanacije, nastavit ćemo raditi na sustavnom rješenju zaštite od poplava. Trebao bi biti završen do kraja ove godine. Ovdje želim naglasiti važnost da je zaista žurno shvatiti koliki su važni sustavni pristupi u svjetlu postave nasipa i da moramo zajedno otkloniti sve administrativne zapreke u svjetlu rješavanja tog pitanja, rekao je Medved.

Aktualno
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija