Pomoć pčelarima na potresom pogođenom području Pounja

Pripremljena je donacija dvije tisuće visokokvalitetnih pogača za Udrugu pčelara "Kostanj" iz Hrvatske Kostajnice

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa izvijestio je da je posredovao u organiziranju donacija za pčelare na potresom pogođenom području Pounja, gdje je stradalo više od sedam tisuća pčelinjih zajednica.

Uslijed razornog potresa s kraja prošle godine i naknadnih podrhtavanja tla pčelari i njihove pčelinje zajednice diljem Sisačko-moslavačke županije bilježe znatne štete. Dodatne su štete potaknute niskim temperaturama, kišom i snijegom.

Na zelenim se površinama u rano proljeće, naime, bilježe niske razine peludi, neophodne u procesu proizvodnje meda, dodaje se u priopćenju.

Pripremljena je stoga donacija dvije tisuće visokokvalitetnih pogača za Udrugu pčelara “Kostanj” iz Hrvatske Kostajnice. Donacija potječe iz Konzuma (Fortenova grupa). Kako se navodi, čitav pothvat organiziranja i primopredaje donacije vodio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Sisačko-moslavačka županija ubraja se u vodeće hrvatske krajeve kada je riječ o broju aktivnih  pčelara i pčelinjih zajednica. Svaka deseta košnica nalazi se upravo na tlu te županije. Od nedavnih potresa je stradalo više od sedam tisuća pčelinjih zajednica.