Policijskoj postaji Petrinja odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog

Uz PP Petrinja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je i 121 djelatnika i djelatnicu MUP-a Spomenicom domovinske zahvalnosti
DSC_9090

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Redom Nikole Šubića Zrinskog Policijsku postaju Petrinja za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu te Spomenicom domovinske zahvalnosti 121 djelatnicu i djelatnika MUP-a za časnu i uzornu službu u današnjim, mirnodopskim uvjetima.

-Dodjelom odlikovanja odajemo počast neprekidnoj službi svih hrvatskih policajaca od prvih dana stvaranja slobodne Hrvatske do danas- kazala je predsjednica, dodavši kako su upravo iz redova hrvatske policije proizašli prvi branitelji koji su prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bili prvi stup i oslonac u borbi za slobodu i neovisnost.

-S velikom zahvalnošću prisjećamo se danas svih poginulih, nestalih, preminulih i ranjenih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, ali i svih koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća. Policijske snage u počecima agresije na Republiku Hrvatsku vodile su prve bitke te su se odlučno i hrabro suprotstavile velikosrpskom agresoru potpomognutom takozvanom JNA- naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je junački otpor djelatnika Policijske postaje i drugih branitelja Petrinje u rujnu 1991. bio nagovještaj brojnih bitaka Domovinskog rata, a bitka za Petrinju nagovijestila je junaštvo hrvatskih branitelja na bezbrojnim drugim bojišnicama Domovinskog rata. Predsjednica je istaknula kako je 14 policajaca Policijske postaje Petrinja položilo život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a 23 je ranjeno, što predstavlja dug Hrvatske prema njihovome junaštvu i žrtvi za Hrvatsku, koja je i danas uzor i nadahnuće svim policajcima u obavljanju njihove riskantne i zahtjevne dužnosti.

-Biti policajac nije zanimanje, već zvanje odgovornog služenja građanima, domovini i općem dobru- naglasila je predsjednica.

Prigodno obraćanje predsjednica je zaključila zahvalivši im za sve što čine kako bi se sve građanke i građani Republike Hrvatske, kao i mnogobrojni gosti koji svakodnevno posjećuju našu Domovinu, osjećali sigurnima. Izrazila je uvjerenje kako će, ustrajući na stalnom usavršavanju i usvajanju novih znanja i sposobnosti, znati odgovoriti na sve složene izazove koji su pred njima.

Aktualno
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija