Poduzetnicima Sisačko-moslavačke županije struja skuplja do 30 posto

Sisačko-moslavački poduzetnici ostali su neugodno iznenađeni posljednjim računima za električnu energiju.

Naime, poduzetnicima koji se opskrbljuju električnom energijom putem takozvane zajamčene usluge Hrvatske elektroprivrede od 1. travnja struja je poskupila od 20 do 30 posto, istaknuto je na 15. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak.

Poskupljenje je rezultat nove metodologije Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja je korekcije tarifa donijela zbog naglog porasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, odnosno HUDEX-ovoj burzi električne energije u Budimpešti na kojoj posluju svi energetski subjekti prisutni na hrvatskom i regionalnom tržištu.

– Ne možemo donijeti rješenja, ali možemo educirati gospodarstvenike te pojedinim mjerama ublažiti posljedice povećanja cijena električne energije, što itekako utječe na poslovanje gospodarskih subjekata, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

Na sastanku je objašnjeno kako se cijena električne energije za poduzetnike određuje ugovorom o opskrbi koji sklapa potrošač s opskrbljivačem, a predstavljene su i mogućnosti ugovaranja cijene električne energije kroz različite modele koje opskrbljivači nude. Poduzetnici su raspravljali i o utjecaju cijene trgovanja emisijama CO2 te naknadama za obnovljive izvore energije koje utječu na rast cijena električne energije i posljedično na troškove poslovanja te konkurentnost tvrtki.

Iako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo Uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za obnovljive izvore energije, s obzirom na to da je riječ o državnim potporama, potrebno je odobrenje Europske komisije kako bi poduzetnici mogli ostvariti pravo na smanjenu naknadu za iste. Također, osim smanjena spomenute naknade, sisačko-moslavački gospodarstvenici traže i mogućnost smanjenja cijene naknade za korištenje mreže koju plaćaju svi kupci električne energije bez obzira kod kojeg su opskrbljivača, ali i dodatne edukacije kojima bi se poduzetnici informirali o kretanjima tržišta električnom energijom.

Hrvatska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija