Pfizer će u Savskom Marofu proizvoditi dijelove cjepiva

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNA predložak za cjepivo, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još tridesetak ljudi
Ilustracija za istraživanje cjepiva za covid-19Željko Lukunić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Pfizer u svojim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo protiv covida-19, čime se Hrvatska svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva.

Premijer je na sjednici Vlade rekao da je s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o “razdoblju koje je pred nama”.

– Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od strane Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo, izvijestio je Plenković.

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNA predložak za cjepivo, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još tridesetak ljudi.

Naveo je i kako su u tijeku završni razgovori na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi koja je važna za slobodu kretanja u Europi, turizam, gospodarstvo i normalizaciju društvenoga života.

– Mi smo zainteresirani da se što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao zemlja destinacija u smislu turizma ove godine imala mogućnost prihvatiti brojne europske građane i turiste koji žele doći u Hrvatsku. Mi činimo sve i procjepljivanjem turističkih djelatnika, uslužnih djelatnosti da taj boravak u Hrvatskoj bude siguran, istaknuo je Plenković.

Aktualno
Hrvatska
Regija