Petrinja dobila Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda

U posljednjih 10 godina na području Grada Petrinje proglašeno je nekoliko prirodnih nepogoda, a procijenjena šteta je viša od 132 milijuna kuna
petrinja poplavaNikola Čutuk/PIXSELL

Grad Petrinja po prvi put ima Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda, koji je predstavljen i jednoglasno podržan u utorak navečer, na zadnjoj sjednici petrinjskoga Gradskog vijeća u ovoj godini.

Planom su definirani kriteriji i ovlasti za proglašenje prirodne nepogode. Definirana je i procjena štete od prirodne nepogode, dodjela pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih na području grada, upis u Registar šteta od prirodnih nepogoda te druga pitanja uvezi s dodjelom pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda.

U posljednjih 10 godina na području Grada Petrinje proglašeno je nekoliko prirodnih nepogoda, tuča, poplava, odron zemljišta, mraz, suša te kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, a procijenjena šteta je viša od 132 milijuna kuna, istaknuto je na Gradskom vijeću.

Svrha ovog Plana je prikaz specifičnosti prirodnih nepogoda na području Petrinje, prijašnjih šteta te posljedica istih kako bi se stanovništvo uputilo na primjene mjera sprječavanja nepogoda ili ublažavanja njihovih posljedica, u slučaju kada su one nepredvidive te se stanovništvo ne može pravovremeno pripremiti.

Antonio Štefan, predsjednik petrinjskog Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, rekao je kako je donošenje Plana bilo obvezno temeljem članka Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda. Sačinjen je Nacrt Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za iduću godinu, koji je poslan na analizu Stožeru civilne zaštite i zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe, te je zaključeno da zadovoljava sa stručnog aspekta.

Prirodna nepogoda proglašava se – ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod umanjen najmanje 30 posto prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinica lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Grad
Hrvatska
Petrinja
Politika
Sisačko-moslavačka županija