Ovo su nove odluke Nacionalnog stožera koje danas stupaju na snagu

S obzirom na povoljne epidemiološke trendove, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite četiri nove odluke

Luka Stanzl/PIXSELL

S obzirom na povoljne epidemiološke trendove, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite četiri nove odluke. One se odnose na mjere prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, stavljanju izvan uporabe dječjih i otvorenih sportskih igrališta te strogog ograničavanja na ulicama i javnim mjestima.

Po pitanju pogreba i posljednjih ispraćaja, proširuje se krug nazočnih osoba s najuže na obitelj bez konkretnog ograničenja broja. Ukida se zabrana dostave cvijeća i organiziranja glazbenih usluga, dopuštaju se posljednji ispraćaji hrvatskih branitelja uz odavanje vojnih počasti – sve to, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, krug nazočnih osoba se širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, također uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Međutim, zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje je na snazi.

Nadalje, umjesto odluke o stavljanju izvan uporabe dječjih i otvorenih sportskih igrališta, donosi se ona o načinu njihova korištenja i bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom za vrijeme trajanja proglašenja epidemije.

Naposljetku, mjera strogog ograničavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, kojoj rok istječe danas, ona se neće produljiti, rekao je Božinović.