Otvorene brojne teme uoči 13. Županijske skupštine

U Topuskom je održana sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Prvi dio 13. sjednice pripao je aktualnom satu, kojeg je otvorilo pitanje o funkcionalnosti sustava primarne zdravstvene zaštite na području Topuskog i Gvozda.

– Upravo ovdje u Topuskom imali smo nedavno prigodu pokazati javnosti na koji način funkcionira zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na području Topuskog imamo otprilike dvije tisuće i dvjesto, tristo pacijenata koji su prijavljeni za primarnu zaštitu kod obiteljske medicine, u Gvozdu je to negdje tisuću i petsto, tisuću i sedamsto pacijenata. Tu imamo poteškoće, ali se snalazimo. Mi imamo dovoljno liječnika u svim ambulantama, ni jedan pacijent nije ostao nezbrinut, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Što se zdravstva tiče, na skupštini se, također, dotaknulo suradnje Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak i Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, koju je ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović ocijenio kao izvrsnu te istaknuo da dobru suradnju njeguju i s medicinskim fakultetima u Zagrebu i Rijeci. Između ostalog, bolnica je provela poboljšanje uvjeta u bolnici u Petrinji te u palijativnoj skrbi, dok je u tijeku plan razvoja ljudskih potencijala, kao i strategija razvoja bolnice za 10 godina. U bolnici se provodi i program Studentske poliklinike, gdje se studenti uče u praksi, a radi se i na pripremi plana rada u hitnom bolničkom prijemu.

Nezaobilazno pitanje aktualnog sata, bio je i plan sustava obrane od poplava. Župan je napomenuo kako je u posljednje vrijeme napravljeno mnogo. Po prvi puta je obranjena Hrvatska Kostajnica, a sa samo dva zahvata, naime zatvaranjem kanala Obed i izgradnjom 300 metara nasipa, i Letovanić je osiguran od poplava. Također, u Hrvatskoj Kostajnici izdana je građevinska i lokacijska dozvola za gradnju obaloutvrde na koju će se moći montirati elementi koji se, kad prođe opasnost, skidaju. Donesen je i zakon kojim se regulira obrana na području Karlovca, koji se referira i na obranu od voda Kupe u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naposljetku, za obranu od poplava u županiji će se realizirati projekti vrijedni 200 milijuna kuna.

Okupljenima su predstavljene i konkretne koristi od Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju, za koji je Odluku o osnivanju donijela Županijska skupština, 16. svibnja.

– Kroz ovaj centar možemo privući niz mladih znanstvenika, zaustaviti odlazak mladih ljudi. A znate li odakle će se pratiti podatci s prvog hrvatskog satelita, koji će uskoro biti u orbiti? Iz Siska, upravo u Željezari, objasnio je župan Žinić.

Naposljetku, aktualac je završen pitanjem likvidnosti trgovina iz projekta Kupujmo lokalno:

– Ovog trenutka imamo tri prodavaonice iz projekta Kupujmo lokalno. U ovom projektu funkcioniramo kroz našu Zajednicu poljoprivrednih proizvođača. Zamišljeno je da se poticajnim sredstvima omogući plasman našim proizvođačima. Mi razvijamo ovaj program i uskoro ćemo izaći s projektom Agro tehnološki centar, distributivni centar koji će otkupljivati i druge poljoprivredne proizvode. Budućnost financiranja projekta Kupujmo lokalno je u suradnji s našim gradovima i općinama, koji će proporcionalno sufinancirati projekt. Pokrenuli smo i prodajni lanac putem web-shopa, pokušavamo dobiti jedan kvalitetniji prostor u Zagrebu i drugim mjestima, gdje bi onda mogli postići i višu cijenu, rekao je župan.

Hrvatska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija