Otvoren treći krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita

Započeo je novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita, javljaju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Podsjetimo, spomenutim se programom subvencioniraju krediti do najviše 1.5 tisuća eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa od 100 tisuća eura u kunama koji se otplaćuju duže od 15 godina. Visina potpore ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojoj se nekretnina kupuje te se kreće od 30 do 51 posto. Također, zahtjev mogu podnijeti svi građani s prebivalištem na području RH, a da su mlađi od 45 godina, kreditno sposobni i time rješavaju svoje stambeno pitanje.

– S obzirom na vrlo dobre rezultate i zadovoljstvo građana ovakvom stambenom politikom, mi smo u Ministarstvu graditeljstva uveli dodatne mjere u program subvencioniranja stambenih kredita. Produljili smo postojeće subvencije za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Uz to, subvencija se produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit, objasnio je resorni ministar Predrag Štromar.

Prijave traju tri tjedna, počevši od danas, a ove je godine odabrano 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2.19 do 3.75 posto. Iz Ministarstva najavljuju kako s ovom mjerom namjeravaju nastaviti i u 2020. godini, dok se pozivi za prijave očekuju u ožujku i rujnu.

– Kvalitetno stanovanje uz moderan obrazovni sustav i mogućnost zapošljavanja jedno je od ključnih izazova mladih danas. Možemo odgovorno reći da je uspješna stambena politika zapravo i demografska mjera. Ukoliko mladima omogućite da imaju svoj krov nad glavom i osigurate im posao, stvarate mogućnosti da grade obitelj i ostaju u Hrvatskoj te svojim radom doprinose i razvoju cijele zemlje, poručio je Štromar.

Aktualno
Hrvatska