Ograničava se kretanje starijih stanovnika i pojačava kontrola osoba u samoizolaciji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je na jutrošnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite kako nas očekuju značajne izmjene Zakona o civilnoj zaštiti.

– Prema njima će ovaj Stožer dobiti veće ovlasti nego sada, a to znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada. Već danas ćemo aktivirati sve stožere civilne zaštite na županijskim, gradskim i općinskim razinama kako bi se donesene odluke mogle odmah sprovoditi. Možemo najaviti da će među prvima biti odluka kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, odnosno učiniti sve da oni bez prijeke potrebe uopće ne napuštaju svoje domove.

Božinović najavljuje kako će se dodatno pojačati kontrola po pitanju rješenja o samoizolaciji. Do danas je sustav zaprimio 533 dojave, a 93 osobe kojima je utvrđeno da krše rješenje, bit će sankcionirane. Ekonomske aktivnosti neće stati, ali će se morati odvijati tako da se njima ne doprinosi širenju virusa.

– Nema razloga za brigu, osim u ovome dijelu gdje prije svega moramo zaštiti starije kako ne bi došli u situaciju, da sustav, ponajviše zdravstveni, bude preopterećen.