Održan Dan otvorenih vrata na temu „Hrvatski – moj jezik“

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održao se Dan otvorenih vrata na temu „Hrvatski – moj jezik“, posvećen onima koji uče hrvatski jezik kao jezik svojih predaka i korijena ili kao posve strani jezik kojega žele naučiti.

Spomenuvši svoje osobno diplomatsko iskustvo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je koliko je važno očuvanje jezičnog identiteta za jačanje hrvatskih zajednica, posebno u drugoj ili trećoj generaciji, „kada se materinska riječ čuje samo na nedjeljnim misama ili na blagdanskim druženjima, na folklornim manifestacijama uz pjesmu i ples što nose riječ iz Domovine“.

-U svijetu mnogih i različitih nacija upravo je nacionalna kultura ona temeljna vrijednost koja nas čini ne samo prepoznatljivima, što je u doba globalizacije iznimno važno, nego nam daje stabilnost, sigurnost i vjeru u vlastite potencijale, snagu, kreativnost i mogućnosti napretka- istaknula je predsjednica.

Nadalje, kazala je kako uvijek osjeća radost kada posjeti lektorate hrvatskog jezika u stranom svijetu, jer je jezik kôd identiteta i kulture, a lektorati su temelj opstanka hrvatskog jezika u tim sredinama.

-Zahvaljujući Centrima hrvatskoga jezika, a ponajprije hrvatskim doseljenicima i njihovim potomcima, hrvatski se jezik i kultura šire i povećavaju i u vremenu prema budućnosti i u prostoru do udaljenih kontinenata. Upravo stoga i ovim našim današnjim susretom želimo im izraziti potporu i podršku-dodala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su dvije polaznice Centra za hrvatske studije, Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine koja je recitirala pjesmu Josipa Pupačića ‘More’ i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije s pjesmom ‘Igračka vjetrova’ Tina Ujevića, dok je Maria Florencia Celani iz Argentine otpjevala hrvatsku himnu.