Odgođen EuroBasket, predloženi novi datumi Olimpijskih kvalifikacijskih turnira

Izvršni odbor Međunarodne košarkaške federacije potvrdio je na sastanku održanom putem video-konferencije odgodu Eurobasket za košarkaše koji se trebao održati sljedeće godine, te je prebačen za termin od 1. do 18. rujna 2022. godine

hks-cbf.hr

Izvršni odbor Međunarodne košarkaške federacije potvrdio je na sastanku održanom putem video-konferencije odgodu Eurobasket za košarkaše koji se trebao održati sljedeće godine, te je prebačen za termin od 1. do 18. rujna 2022. godine.

– Nakon podrobne analize svih mogućih scenarija i vodeći se preporukama Regionalnih ureda te Komisije za natjecanja Izvršni odbor FIBA napravio je sljedeće izmjene u kalendaru: turniri olimpijskih kvalifikacija za muškarce bit će odigrani u razdoblju od 22. lipnja do 4. srpnja 2021, a točne datume još mora odobriti MOO; Europsko prvenstvo je odgođeno na godinu dana i igrat će se između 1. i 18. rujna 2022. godine. Kako bi ograničili opterećenje igrača i povećali mogućnosti unutar kalendara, dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje su se trebale igrati u rujnu 2022., igrat će se krajem kolovoza 2022., odnosno tijekom pripremne faze za Europsko prvenstvo, poručili su iz FIBA-e.

Za našu Žensku seniorsku reprezentaciju promjena ipak neće biti – datumi kvalifikacija za Europsko prvenstvo i samog Europskog prvenstva ostaju nepromijenjeni te će se igrati u predviđenom terminu od 17. do 27. lipnja 2021.

– Što se tiče EuroBasketa koji će se igrati u rujnu 2022. i njegovog pripremnog perioda – mislim da možemo biti zadovoljni. Kako su kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo pomaknute u pripremni period za Europsko prvenstvo, time smo sigurno dobili na fondu igrača, rekao je predsjednik HKS-a g. Stojko Vranković koji je i sam, među ostalim kao član Upravnog odbora FIBA Europe, sudjelovao u razgovorima oko promjena u kalendaru.

Pojasnio je pobliže i situaciju s Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima:

– Bilo je govora da će se Olimpijski kvalifikacijski turniri pomaknuti na rujan ove godine, no moje je stajalište bilo da, uz trenutnu situaciju s pandemijom te gospodarsku situaciju koja slijedi, a uzimajući u obzir i posljedice potresa u Zagrebu to ne bi bilo ostvarivo. FIBA je sagledala cjelokupnu situaciju, saslušala mnoge i donijela odluku da se ti turniri ipak odgode za sljedeću godinu.