Odavanjem počasti i prigodnim programom obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske

U spomen prvog okupljanja dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana obilježen je Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Naime, u vremenima stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske, tog davnog 28. lipnja 1991. godine izvršeno je prvo postrojavanje dragovoljaca samostalne satnije Zbora narodne garde Novska s ciljem obrane Novske i ostatka Hrvatske od četničke agresije. Onomad su se okupila 132 hrabra dragovoljca, koji su pružili otpor nadolazećoj ratnoj mašineriji neprijatelja s namjernom da obrane svoje domove i napadnutu Domovinu. Bio je to trenutak osnivanja 62. samostalne bojne ZNG-a Novska, kasnije 125. brigade HV-a Novska, koja je dala veliki doprinos u obrani i oslobođenju okupiranih naselja tijekom Domovinskog rata.

Dan branitelja započeo je misnim slavljem za sve stradale te su kod spomenika poginulim hrvatskim branitelja u Gradskom parku položeni vijenci i upaljene brojne svijeća. Obilježavanje se nastavilo svečanim postrojavanjem i mimohodom policije, povijesnih i vojnih postrojbi s Trga dr. Franje Tuđmana, a osim središnje svečanosti u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba naoružanja i vojne opreme, kao i ostalih predmeta te fotografija iz Domovinskog rata pod nazivom “Novljanska bojišnica”.

Uz brojne dragovoljce i branitelje, obitelji stradalih, građane i gradonačelnika Marina Piletića, obilježavanju su nazočili predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić kao izaslanica predsjednika Vlade RH te izaslanik predsjednice RH Ante Deur i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić.

Događanja
Grad
Hrvatska
Novska
Sisačko-moslavačka županija