Odabir pastuha hrvatskog posavca u Topolovcu

Image00001 (1)

Drugu godinu za redom, na prostoru stočnog sajma u Topolovcu i u organizaciji Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac održana je sad već tradicionalna manifestacija naziva “Prvi i drugi odabir pastuha hrvatskog posavca”.

Riječ je o izvornoj domaćoj pasmini nizinskih konja čistog hoda i čvrste konstitucije koju krasi izuzetna otpornost i sposobnost adaptacije na nepovoljne okolišne čimbenike, kao i velika skromnost u hranidbi i iskorištavanju krme niske kakvoće. S ciljem da se konji ocijene te da nastavno tome mogu biti u uzgojnom programu i ići na pripust, manifestacija je u ovogodišnjem izdanju okupila 45 grla.

– Na tržištu se popravila cijena i imamo porast od prošle godine za otprilike 360 do 370 komada. Sada smo došli na 5.086 komada, komentirao je trenutno stanje u Hrvatskoj predsjednik Središnjeg savez uzgajivača konja hrvatski posavac Juraj Čiček te istaknuo kako je spomenuta pasmina ujedno baština i bogatstvo koje treba očuvati.

Za razliku od prošle godine, odabir pastuha preselio se na prostore stočnog sajmišta gdje će se održavati i u godinama koje slijede, a u skorijoj budućnosti iz Saveza se nadaju organizirati Središnju izložbu konja hrvatskog posavca.

Posjetitelje je u Topolovcu dočekao bogat kulturno-zabavni sadržaj, a manifestaciju je posjetio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

– Drago nam je da se ovaj prostor u Topolovcu na kojem se održavao stočni sajam stavlja u funkcija i drago nam je da kroz godinu imamo sve više društvenih aktivnosti na području Topolovca te se nadamo da će se slične društvene aktivnosti proširiti na ostatak sisačke Donje Posavine, rekao je Celjak.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak