Od sljedećeg tjedna na snazi nove mjere za prelazak granice

Više nije bitno je li osoba cijepljena ili preboljela covid-19

Josip Regović/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je da se za dolaske u Hrvatsku iz pojedinih zemalja uvode dodatne mjere za prelazak granice.

– Budući da je delta soj unesen iz Indije sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Umjesto karantene za dolaske iz Indije sada se uvodi obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2, i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela covid-19 ili je cijepljena.

Negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepljeni status ili preboljenje bolesti uvodi se i za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Ruske Federacije kao dodatna mjera radi pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama, dodaje se u priopćenju.

Te odluke stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja.