Od ponedjeljka smanjen broj obroka na potresom pogođenim područjima. Medved umiruje: Ne dolazi u obzir da netko bude zaboravljen

Poručio je da će se ispraviti moguće greške vezane uz podjelu obroka stradalima te kako će se već danas analizirati stanje kako bi se one utvrdile

Nikola Čutuk/PIXSELL

Nitko od stradalih u Sisačko-moslavačkoj županiji nije i ne smije biti gladan, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved komentirajući vijest kako je veći broj obroka od ponedjeljka smanjen, što je u nekim sredinama izazvalo negativne osvrte.

Dodao je da će se ispraviti moguće greške vezane uz podjelu obroka stradalima te kako će se već danas analizirati stanje kako bi se one utvrdile.

– Ne dolazi u obzir da netko bude zaboravljen, posebno u opskrbi toplim obrokom.

Podsjetio kako je tvrtka Pleter, kada je preuzela pripremu hrane, u devet mjeseci podijelila oko 1,4 milijuna obroka, u što je utrošeno više od 30 milijuna kuna. Dodao je kako je 1,5 milijuna paketa suhih obroka podijelio Hrvatski Crveni križ, a i ta se mjera nastavlja.

– Budući da su ugostitelji s područja županije iskazivali želju da participiraju u pripremi obroka, Županija je preuzela obvezu raspisivanja javnog poziva, kako bi taj posao nastavili ugostitelji. Od prvog trenutka je bila obveza gradova i općina da iskažu potrebe za hranu, što smo do sada poštivali. Gradovi i sada iskazuju svoje potrebe pa je od jučer na snazi ta odluka. Županija je ta koja organizira podjelu uz sredstva Vlade RH, pojasnio je.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je potvrdio kako je županija preuzela javnu nabavu za pripremu obroka na temelju potreba lokalnih stožera Civilne zaštite. Sada se, kako je rekao, te potrebe kreću oko 850 obroka.