Od nedjelje nove epidemiološke mjere. Donosimo detalje

Važno je brzo se naviknuti jer su nove mjere na snazi do 15. prosinca

Premda se stopa rasta novozaraženih stabilizirala, nismo ostvarili pad koji je važan za rasterećenje bolničkog sustava te je time ponukan, Nacionalni stožer civilne zaštite razmotrio i donio nove epidemiološke mjere, rekao je na današnjoj konferenciji ministar Davor Božinović.

Prema njima se ograničavaju javna događanja i okupljanja na 25 osoba, svadbene svečanosti na 15 osoba, a na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganju urni na 25 osoba s time da se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Privatne svečanosti ograničene su na 10 osoba, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz strogo pridržavanja mjera i uputa.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata vrste noćnih klubova, noćnih i disko barova, kasina te automat klubova, dok se radno vrijeme ugostiteljskih objekata kojim nije obustavljen rad ograničava na 22 sata. Potonji, također na ulazu moraju jasno istaknuti obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu istovremeno biti u danom prostoru, što moraju učiniti i sve prodavaonice i trgovine.

Prodavaonice, trgovine i trgovački centri dužni su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poput sniženja, popusta, predblagdanske nabave i slično, poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera.

Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 do 6 sati, a za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba poput profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija, vjerskih obreda, izložbi u muzejskim i galerijskim te ostalim izložbenim prostorima, sjednica predstavničkih tijela i slično, uvedena su dodatna ograničenja i obveze za organizatore. Naime, broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostoru tako da za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri četvorna metra neto površine.

– Mjere se primjenjuju počevši od subote u ponoć, dakle 22. studenog, a trajat će do 15. prosinca, poručio je Božinović.