Ne ponovilo se više nikada

Obilježena 32. obljetnica stradavanja Škabrnje

U Škabrnju je iz svih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine stiglo nekoliko tisuća građana, brojna su izaslanstva Zadarske i susjednih dalmatinskih županija, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga te saborski zastupnici i državni tajnici
Obilježena 32. obljetnica stradavanja ŠkabrnjeDino Stanin/PIXSELL

Obilježavanje 32. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počelo je u subotu okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto.

Iz naselja Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., u 10 sati krenula je kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.

U Vladinu izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

-Osam godina sam ministar i svake godine sam ovdje jer sam i obiteljski vezan uz Škabrnju. Ovo se ne smije zaboraviti i još bitnije, treba to prenositi na mlađe generacije, da se ovo više nikada ne ponovi- poručio je ministar Butković.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je da „moramo stalno podsjećati što se ovdje dogodilo za sve one koji tada nisu bili živi, ali u miru, dostojanstvu i svi zajedno“. Ako ikada trebamo biti u miru, to je danas upravo zbog svih koji su izgubili svoje najmilije, dodao je.

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a na komemoraciji i u koloni sjećanja je i izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora predvođeno general-bojnikom i predsjednikom HGZ-a Marinkom Krešićem.

U Škabrnju je iz svih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine stiglo nekoliko tisuća građana, brojna su izaslanstva Zadarske i susjednih dalmatinskih županija, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga te saborski zastupnici i državni tajnici.

Aktualno
Hrvatska