Simbol borbe radnika

Obilježavamo Međunarodni praznik rada

Na Prvi maj prisjećamo se žrtava čikaških radnika koji su postavili temelje za radnička prava kakva danas imamo
Tradicionalno prvosvibanjsko druženje uz grah na livadi ispod Skradinskog bukaHrvoje Jelavic/PIXSELL

Međunarodni praznik rada obilježava se 1. svibnja kao simbol borbe za bolji položaj radnika, a vezan je uz štrajkaški pokret iz Chicaga 1886. godine. Iako su protekle godine bile teške zbog kriza, podaci pokazuju da je u zadnjih pet godina broj zaposlenih u Hrvatskoj rastao.

Na velikom prosvjedu u Chicagu 1. svibnja 1886. sudjelovalo je oko 40.000 ljudi, a zahtijevali su tri osmice – 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati za kulturu i obrazovanje. Tražili su priznavanje svojih temeljnih prava i dostojanstva u vrijeme kada su odrasli i djeca radili svakodnevno i do 16 sati za male nadnice u teškim uvjetima.

Došlo je i do oružanog napada na štrajkaše pa se na Prvi maj prisjećamo žrtava čikaških radnika koji su postavili temelje za radnička prava kakva danas imamo.

DZS: U pet godina broj je zaposlenih rastao

Državni zavod za statistiku  naveo je kako je prema Anketi o radnoj snazi u Hrvatskoj 2022. bilo 1,7 milijuna zaposlenih, što je za 52.000 ili 3,1 posto više u odnosu na 2018. Broj nezaposlenih se u odnosu na 2018. smanjio za 25.000 ili 16,2 posto te je u 2022. iznosio 128.000. Stopa zaposlenosti, odnosno postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu, iznosila je 48,7 posto u 2022., što je za 1,8 postotnih bodova više nego u 2018.

Udio žena u ukupnom broju zaposlenih uvijek je nešto manji nego udio muškaraca, a u 2022., primjerice, iznosio je 46,2 posto. U ukupnom broju zaposlenih najveći su udio imale osobe sa završenom srednjom školom.

U 2022. je najveći udio zaposlenih muškaraca bio zaposlen u zanimanjima u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji (21,8 posto), kao rukovatelji postrojenjima i strojevima, industrijski proizvođači i sastavljači strojeva (14,4 posto) te u uslužnim i trgovačkim zanimanjima (13,2 posto). Najveći udio žena bio je zaposlen u uslužnim i trgovačkim zanimanjima (26,4 posto), dok su na drugome i trećemu mjestu bile znanstvenice, inženjerke i stručnjakinje (23,7 posto) te tehničarke i stručne suradnice (14,3 posto).

Što se tiče Europske unije, u 2022. je bilo 202,8 milijuna zaposlenih, dok je stopa zaposlenosti iznosila 54,1 posto. Italija je zemlja s najnižom stopom zaposlenosti u EU – 45,1 posto, a najviša – 71,8 posto, zabilježena je na Islandu.

Prazničke aktivnosti diljem Hrvatske

Međunarodni dan rada obilježit će se diljem Hrvatske gdje će građani svih generacija od jutra imati prilike uživati u raznim prigodnim prazničkim aktivnostima, kulturno-glazbenim programima, a dijelit će se i tradicionalni prvomajski grah.

U Zagrebu će se tako velika proslava odvijati u Parku Maksimiru gdje posjetitelje očekuje 30.000 porcija graha i 20.000 porcija štrukli koje će se dijeliti od 10,30 sati. U Osijeku je proslava organizirana na lijevoj obali Drave kod katakombi, u Varaždinu na Kupalištu na Dravi, u Rijeci na Trsatu, a u Splitu na Marjanu.

Što se tiče sindikalne borbe za bolja radnička prava, sindikalni čelnici najavili su kako će ove godine Prvi maj proći bez tradicionalne povorke, no održat će prigodni skup u zagrebačkoj Tvornici kulture s kojeg će poslati poruke prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Novi sindikat najavio je da će na Praznik rada u zagrebačkom Maksimiru od 10 do 16 sati početi prikupljati potpise za peticiju kojom se u okviru europske građanske inicijative namjerava od Europske komisije tražiti da se dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji zajamče direktivom.

S druge strane, prosvjed je najavila Radnička fronta jer smatra kako na Prvi maj “nije dovoljno jesti grah u Maksimiru” i kako je pravo vrijeme za otpor. Prosvjedni marš će krenuti u 11 sati s parkirališta ispred zagrebačkog Paromlina, a završit će na Trgu svetog Marka.

 

Aktualno
Događanja
Hrvatska