O Stepincu u Sisku progovorila i uvažena američka povjesničarka Esther Gitman

Predavanje o temi “Važnost nadbiskupa Stepinaca i njegova djelovanja za razumijevanje vrijednosti judeo-kršćanske etike” održala je danas u sisačkom Velikom Kaptolu dr. Esther Gitman. U prepunoj Dvorani sv. Ivana Pavla II predavanje je moderirao rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, a nazočio je i sisački biskup Vlado Košić koji je na početku pozdravio sve okupljene, posebno dr. Gitman.

Istaknuvši kako joj je zadovoljstvo ponovo biti u Hrvatskoj te osobito u Sisku, dr. Gitman je biskupu poklonila križ iz Svete zemlje te knjigu Psalama na hebrejskom i engleskom. Obraćajući se okupljenima ustvrdila je kako je cilj ovog predavanja prikazati Alojzija Stepinca onako kako ga je ona upoznala kroz tisuće pročitanih dokumenta i razgovore s preživjelim Židovima koje je spasio.

IKA - Informativna katolička agencija

– Ovi izvori pokazuju Stepinčevu svakodnevnu borbu protiv četiriju diktatorskih režima s kojima se suočavao tijekom života. Sedamdeset i pet godina nakon što je Drugi svjetski rat završio, Alojzije Stepinac je za Hrvate najveći duhovni i vjerski vođa, a za mnoge već sada svetac, čija se kanonizacija iščekuje, protumačila je predavačica.

Dr. Gitman podsjetila je i kako je Stepinac tijekom ratnih godina zbrinjavao skupine i pojedince usprkos prijetnjama lokalnih agenata SS-a i ustaških vlasti koji su ukorili Stepinca zbog njegova mišljenja u korist Židova, Srba i ostalih disidenata.

– Nažalost, Sveta Stolica nije nikome dala na znanje da se nadbiskup Stepinac usudio progovoriti protiv rasizma i genocida, niti je potvrdila da se slaže s njegovim postupcima na osnovi Stepinčevih riječi. Stepinac je pružao utočište ugroženim Židovima i Srbima. Isto tako, njegove riječi bile su hrabre i principijelne jer je on – Hrvat – prozvao hrvatske državljane. Tijekom ratnih godina Stepinac je prepoznavao da će u predstojećim godinama ustaše predstavljati uteg, opterećenje u čovjekoljubnom tkivu hrvatskog društva, rekla je predavačica.

IKA - Informativna katolička agencija

Govoreći o stradanju Stepinca za vrijeme komunizma, dr. Gitman je rekla kako su mnogi službenici Titove vlade prepoznali da su optužnice bile lažne zato što su ustaše prekršili sve propise Crkve te da Stepinac nije bio njihov pobornik, ali su se bojali o tome govoriti.

– Nakon Stepinčeve smrti 1960. godine papa Pio XII proglasio je Stepinca jednim od najvećih crkvenih velikana posljednjih stoljeća te ga nazvao pastirom koji je primjer apostolskog žara i kršćanske jakosti, kao odjek odvažnog i punog autoriteta tona njegovih propovijedi koje je držao u opasnim ratnim godinama, podižući glas protiv zločina i za Boga i prava čovjeka, zaključila je dr. Gitman. (Izvor: IKA – Informativna katolička agencija)