Novska uskoro na energetskoj karti Hrvatske

KOMPOST_UGOVOR_100419_05_50

U Novskoj je potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska. U nazočnosti direktora Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igora Zgombe i državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata, Sporazum su potpisali gradonačelnik Novske Marin Piletić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Sporazum obuhvaća izradu studijsko-projektne dokumentacije za postrojenje u Novskoj u iznosu od 4,5 milijuna kuna, a kojom bi se odredila tehnologija s kapacitetom prerade oko 100.000 tona biootpada godišnje.

Natječaj za provedbu radova na kompostani, koja bi otvorila minimalno 40-tak novih radnih mjesta, očekuje se 2021. godine.

-Novska je poljoprivredni kraj, proizvodnjom komposta i bioplina Novska će se uvrstiti i na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći daljnjem razvoju poljoprivrede i cjelokupnog gospodarstva- zaključio je Piletić.

Ovo je još jedan korak bliže ostvarenju Plana gospodarenja otpadom kojim se Hrvatska obvezala izdvojiti 40posto biootpada iz miješanog komunalnog otpada te ga nastavno i zbrinuti.

Grad
Hrvatska
Novska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija