Novopečeni ministar Piletić otkrio prve poteze: Glavna zadaća je poboljšati trendove na tržištu rada

Poručuje da se ne boji štrajkova i urušavanja mirovinskog sustava jer inače ne bi prihvatio odgovornost koju ima ministar
Zagreb: Rasprava o iskazivanju povjerenja Marinu Piletiću Patrik Macek/PIXSELL

Novi ministar rada Marin Piletić poručio je nakon potvrde u Hrvatskom saboru da će mu glavna zadaća biti poboljšanje trendova na tržištu rada i najavio da će s ministrom financija vidjeti koliko se iz proračuna može izdvojiti za umirovljenike zbog projicirane inflacije od 7,8 posto.

– Nakon lokalnih dužnosti, stavljam se na raspolaganje premijeru, Hrvatskom saboru i svima kojih se tiče resor koji preuzimam. Glavna zadaća je poboljšati trendove na tržištu rada i smatram da ću tu politiku provoditi u kontinuitetu, izjavio je novi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon što je dobio potrebnu većinu glasova.

Piletić kaže da će mu najveći izazov biti odnosi s dosadašnjim kolegama gradonačelnicima, znajući što je on radio kao gradonačelnik u vezi raspisivanja javnih natječaja i osiguravanja financijskih sredstava za projekte u socijalnoj komponenti.

Upitan boji li se štrajkova i urušavanja mirovinskog sustava, kaže kako se ne boji inače ne bi prihvatio odgovornost koju ima ministar. Za nedostatak kapaciteta za smještaj djece u domove najavio je da će to biti tema već prvog radnog dana u ponedjeljak.

Vladine projekcije rasta inflacije na 7,8 posto, što će se pogoditi umirovljenike kao najugroženiju skupinu, Piletić namjerava riješiti tako što će saslušati prijedloge predstavnika umirovljenika i potom sjesti s ministrom financija kako bi vidjeli koliko Vlada iz proračuna može izdvojiti za umirovljenike.

Najavio je i namjeru reguliranja radnog statusa u IT industriji i kreativnim sektorima, naglasivši da 50 posto start-upova u Hrvatskoj potječe iz Novske, kojoj je do sada bio na čelu.

Aktualno
Grad
Hrvatska
Novska
Politika
Sisačko-moslavačka županija