Novo izdanje Star Film Festa obogaćeno novim sadržajima

Deveto izdanje Star Film Festa, što će se u Sisku održati od 1. do 3. rujna, predstavljat će novi iskorak u festivalskoj produkciji

Nikola Cutuk/PIXSELL

Uz već postojeće kategorije, dokumentarnog, igranog, eksperimentalnog, animiranog i industrijskog kratkog filma mladih autora, prvi je put uvedena i nova kategorija studentskog filma.

Kako je na konferenciji za novinare rekao direktor festivala Matija Holjevac, uvođenje nove kategorije predstavlja poticaj za afirmaciju mladih autora iz redova studenata. Holjevac je napomenuo kako je za ovogodišnji festival pristiglo čak 3465 filmova iz Hrvatske i više stranih zemalja. Novinu predstavljaju i lokacije održavanja projekcija, kako bi se filmska umjetnost, uz širenje kreativnosti, otvorenosti i kritičkog razmišljanja, približila i predstavila što široj publici.

Selektori festivala, Martina Mladenović, Anja Kavić i Matija Holjevac kao direktor, u dva su mjeseca za natjecateljski dio prikazivanja pregledali i odabrali 33 filma.

Predstavljajući program Star Film Festa, producentica festivala Laura Prpić najavila je i projekcije dva komercijalna filma “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića i “Divljaci”, Daria Lonjeka. Osim projekcija natjecateljskog programa, posjetitelje u popratnom programu očekuju izložbe, predstavljanje knjiga “Film u školi” Ane Đorić i “Mali filmski razgovori” Duška Popovića, filmske radionice, a u programu za najmlađe projekcije animirane serije “Profesora Baltazara”, kao i video-igre o popularnom profesoru. Najavljeni su i filmski kviz te koncerti sisačke grupe “Šarena pojava” i zagrebačke grupe “Munchmen”.

Sisački dogradonačelnik Marko Krička i direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković, kao predstavnik generalnog sponzora INA-e, spomenuli su kako se u proteklih osam godina festival profilirao kao ugledna međunarodna manifestacija, te su najavili daljnju potporu toj filmskoj priredbi.

Za posjetitelje koji nisu pratili prošlogodišnji festival, u petak, 19. kolovoza, predviđena je projekcija nagrađenih filmova.