Novih 29 slučajeva koronavirusa

Na području Republike Hrvatske potvrđeno je novih 29 oboljelih koronavirusom te se njihov broj od jučer popeo na 157, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je obavljeno 2 038 testiranja, 90 osoba nalazi se u karanteni, od čega su njih 54 hrvatski državljani te 45 vozača kamiona pod posebnim karantenskim režimom. Prema evidenciji epidemioloških službi Zavoda za javno zdravstvo 14 134 osobe je u samoizolaciji te 993 kontakata pod strogim nadzorom.

U svom obraćanju, ministar Vili Beroš poručio je kako su dobre vijesti te što je infekcija u zemlji i dalje pod nadzorom te na temelju prikupljenih podataka o sumnjivim osobama, Stožer ima mogućnost upravljati kriznom situacijom. Ali:

– Loše je to što pojedinci ne poštuju pravila određena onima u samoizolaciji i koja daje Stožer civilne zaštite. Moramo najozbiljnije shvatiti ovu uputu jer ona omogućava da se epidemija ne širi nekontrolirano. Kao građanin, liječnik i ministar više ne molim, nego zahtijevam da svi građani Republike Hrvatske poštuju upute jer je to najbolji način borbe protiv ugroze i tako ćemo sigurno odoljeti istoj!, rekao je ministar te još jednom istaknuo kako se zdravstveni sustav planski priprema za sve moguće situacije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić još jednom je objasnila kako se treba ponašati ako sumnjamo na moguće oboljenje.

– Svi ljudi koji imaju blagi oblik respiratorne bolesti i smatraju da bi to moglo imati veze s koronavirusom jer su bili u kontaktu s nekim bolesnim ili slično, trebaju se telefonski javiti svom liječniku i dogovoriti ima li potrebe za pregledom. Ako ima, onda doći u Dom zdravlja, gdje će se uzeti bris, a do dolaska nalaza, osoba treba biti u samoizolaciji. Ako je nalaz pozitivan, slijede dodatni pregledi kada će se odlučiti treba li se osoba hospitalizirati ili ne. U bolnici će biti samo teži slučajevi, a oni s blažim oblicima će morati naći mogućnosti da se samoizoliraju unutar svojih domova, a ako to ne mogu, za njim će se iznaći druga rješenja.