Traje obrana od poplava

Nove oborine po cijeloj Hrvatskoj: Ovo je trenutno stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji

Poplavljene prometnice i ugrožene kuće
poplava hrvatska kostajnicaIgor Šoban/PIXSELL

U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su Hrvatske vode.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, jučer je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od 450 cm. U suradnji s vojskom već dva dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće. Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi 491 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko 500 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić iznosi 911 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 48 sati i vrlo vjerojatno će biti na razini rekordnih 988 cm iz 2014. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali se već tijekom ove noći očekuje uvođenje i izvanrednog stanja kada vodostaj u Farkašiću premaši 950 cm. Očekuje se plavljenje prometnica i niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Aktualno
Sisačko-moslavačka županija