NOVA POREZNA RASTEREĆENJA – mladi do 25 godina u potpunosti oslobođeni poreznih obveza

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su planirane mjere za četvrti krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme.

Prema najavama, osobe mlađe od 25 godina bit će u potpunosti oslobođene poreznih obveza, dok će oni između 26 i 30 godina starosti biti rasterećeni u iznosu od 50 posto. Međutim, mjere se neće odnositi na autorske ugovore i honorarne poslove. Također, novim reformama predviđena je i stopa od 12 posto na prihode od 7.5 milijuna kuna.

Od ostalih prijedloga, planirana je i promjena oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera, čime se država namjerava uhvatiti u koštac s problemom pretilosti i pozitivno djelovati na zdrave oblike živote. Uz to, prema kraju godine revidirat će se i postojeće trošarine na alkohol i duhan uz konzultacije s proizvođačima.

U području ugostiteljstva, najavljeno je smanjenje PDV na hranu, kojim bi trebao pasti na 13 posto.

Prema riječima premijera, svim poreznim reformama, uključujući i ovu, obveznici će biti rasterećeni za gotovo 10 milijardi kuna uz suficit u proračunu, dok bi neke od predstavljenih mjera mogle stupiti na snagu i prije 1. siječnja kroz podzakonske akte.