Nina Obuljen Koržinek: Kulturna produkcija vraća se u život

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je za 751 umjetnika osigurano nešto malo više od 6,7 milijuna kuna potpora

Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je za 751 umjetnika osigurano nešto malo više od 6,7 milijuna kuna potpora te će im se jednokratno isplatiti po 10.000 kuna za višu, odnosno po 5.000 kuna za nižu kategoriju, ovisno o ostvarenim prihodima u prošloj godini.

– Drago mi je da smo uspjeli ovim tipom potpore ipak obuhvatiti i ‘freelancere’, odnosno honorarce, a naravno, kao što smo već komunicirali, mi smo već u drugoj fazi naših mjera. Dakle, raspisali smo i poduzetništvo i kulturu online i počeli smo s reprogramiranjem programskih sredstava Ministarstva kulture, tako da se zapravo polako vraća i kulturna produkcija u život, istaknula je Obuljen Koržinek.

Naime, ukupno se prijavila 31 umjetnička strukovna udruga, koje su, prema riječima ministrice iz pet naših ključnih područja – filmsko i izvedbeno, kazalište, glazba, književno te prevodilaštvo i vizualne umjetnosti, odnosno primijenjene umjetnosti.