Nina Obuljen Koržinek: Imamo naznake da bismo bili jedna od država koja će prva privući nove produkcije

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da bi Hrvatska među prvim zemljama mogla privući nove produkcije, ali se to neće moći dogoditi prije otvaranja granica, uvođenja redovitih letova i pokretanja filmske industrije

Josip Regović/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da bi Hrvatska među prvim zemljama mogla privući nove produkcije, ali se to neće moći dogoditi prije otvaranja granica, uvođenja redovitih letova i pokretanja filmske industrije.

– Prepoznati smo u svijetu i kao zemlja koja je bila u stanju jamčiti višu razinu sigurnosti nego neke druge zemlje i na tom tragu imamo određene naznake da bismo bili jedna od država koja će vjerojatno prva privući nove produkcije, rekla je Obuljen Koržinek.

Nakon prve faze pomoći i potpore onim kulturnim djelatnicima bez ikakvih prihoda u krizi, Obuljen Koržinek kaže da je u drugoj fazi prioritet “ponovno pokretanje tog sektora”. Osim otvaranja kazališta i kina, u ponedjeljak je, također raspisan natječaj “Umjetnost i kultura online”. Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i namijenjena su “prije svega onima koji će imati poteškoće u realiziranju kulturnih sadržaja i svoje produkcije zbog određenih restrikcija koje će ostati na snazi dulje vrijeme”, objasnila je ministrica.

Najavila je da će se uskoro raspisati i natječaj za poduzetništvo u kulturi namijenjen za “prilagodbu novim okolnostima”.

– Kroz taj program pomoći će se svima onima koji rade u kulturnom i kreativnom sektoru da te prilagodbe lakše podnesu”, rekla je Obuljen Koržinek.