NEBESKI SPEKTAKL GODINE – zaželite pregršt želja uz Suze sv. Lovre

Večeras imamo ponovno priliku svjedočiti pravom nebeskom spektaklu. Riječ je svakako o kiši Perzeida, koja je golim okom vidljiva još od sredine srpnja. Međutim, vrhunac aktivnosti postiže upravo između 9. i 14. kolovoza kada promatrači mogu uočiti 60 ili više meteora po satu i to iz svih krajeva svijeta.

Ovaj nebeski fenomen među življem je poznatiji pod nazivom Suze sv. Lovre, ranokršćanskog mučenika, čiji se spomendan tradicionalno obilježava 10. kolovoza. Prema narodnim vjerovanjima, zemlja je dostojna svečevih suza samo jedanput godišnje, s obzirom na to da je poprište njegova mučeništva i ubojstva, dok druge objašnjavaju zvijezde padalice kao iskre lomače na kojoj je sv. Lovro spaljen. Ipak, riječ je o oblaku krhotina koje ispušta komet Swift-Tuttle na svojoj 133 godina dugoj putanji.

Najveća aktivnost Perzeida očekuje se noćas od 22 sata pa sve do zore, dok se zaljubljenicima u ovaj jedinstveni nebeski fenomen savjetuje da se udalje što dalje od rasvjete, kako bi mogli neometano uživati u spektaklu.

Aktualno
Hrvatska