Nastavljaju se istraživanja na lokalitetu Jelengrad

U tijeku je 8. sezona arheoloških istraživanja Jelengrada, srednjovjekovnog grada na jugozapadnim obroncima Moslavačke gore.

Pretpostavlja se da je grad izgrađen u 14. stoljeću, a kao jedno od svojih središta koristile su ga plemićke obitelji Čupora Moslavačkih. Napušten je u 16. stoljećom uslijed osmanskog vojnog pritiska, nakon čega je prepušten postupnom propadanju.

Međutim, u 2011. godini zahvaljujući inicijativi Povijesne udruge Moslavina te financijskoj podršci Grada Popovače započela su istraživanja utvrde, koja se ubraja među najočuvanije u ovom dijelu Hrvatske.

– U tijeku je 8. godina arheoloških istraživanja starog grada Jelengrada koja sredstvima Grada Popovače provode djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda. Tijekom 2019. godine planirano je istraživanje središnjeg dijela, nakon čega će biti nastavljeni konzervatorsko-restauratorski građevinski radovi na zapadnom dijelu starog grada, financirani sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, objasnio je Petar Sekulić iz Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Prilikom otvaranja nove sezone istraživanja, lokalitet je u društvu svojih suradnika posjetio i gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Popovača
Sisačko-moslavačka županija