Na reviji Vina od davnina sudjeluje 81 vinar

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je, u Art galeriji Lauba 2. reviju vina hrvatskih autohtonih sorata Vina od davnina. Dvodnevna izložba okupila je 81 vinara koji izlažu ukupno 145 etiketa vina od 27 autohtonih sorata.

Uoči Revije održano je i ocjenjivanje vina na koje se prijavilo 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina od 34 autohtone sorte, a ministar Tolušić nagrađenima je danas uručio šampionska odličja.

-Izvorne sorte vinove loze u Hrvatskoj zauzimaju 36 posto ukupne površine vinograda odnosno nešto više od 7 tisuća hektara. Identificirano ih je ukupno 125, a samo su 42 sorte u komercijalnom uzgoju. Proizvodnjom vina od ovih sorti bavi se 789 proizvođača i na tu smo tradiciju posebno ponosni. Malvazija istarska, Plavac mali, Teran, Maraština i Pošip samo su neke od naših najpoznatijih autohtonih sorti, no pozivam vas da istražite i ostale okuse vina koja su proizvodili naši preci i sami pronađite ono koje vam najbolje odgovara- kazao je prilikom otvorenja potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Manifestaciju organizira Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Aktualno
Hrvatska
Regija