Na današnji dan napustio nas je Blago Zadro, jedan od najvećih junaka Domovinskog rata

Na današnji se dan prisjećamo herojstva i žrtve jednog od najvećih junaka Domovinskog rata – Blage Zadre. Početkom demokratskih promjena, Zadro se aktivno uključio u politički život Vukovara, kao i u organiziranje obrane pred nastupajućoj agresijom. Iako nije bio vojno školovan, zbog svojih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom, zaustavljena je oklopna sila JNA te uništeno na desetke tenkova i transportera na Trpinjskoj cesti, koja od tada nosi naziv “Groblje tenkova”. Poginuo je 16. listopada 1991. godine u rafalu puškostrojnice, dok je vodio suborce u akciju nedaleko od željezničke pruge u Kupskoj ulici.

Zbog svoje uloge, karizme i junačke pogibije po završetku sukoba postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona Domovinskog rata te je posmrtno dobio čin general-bojnika, a njegovo će ime zauvijek ostati uklesano u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Počast junaku na obljetnicu smrti odala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, položivši vijence i zapalivši svijeće na njegovom grobu na vukovarskom Novom groblju.