Na 25. rođendan udareni temelji budućeg Ornitološkog centra Čigoč

Uoči 25. rođendana prvog Europskog sela roda započelo je uređenje zemljišta za izgradnju budućeg Ornitološkog centra Čigoč.

Projekt je vrijedan više 40 milijuna kuna, a uz gradnju novog objekta, obuhvatit će obnovu i prilagodbu kurije Oberhofer Hangi i prateće gospodarske zgrade.

Kroz izložbeno-interpretacijski centar i edukativni park te s opservatorija turisti će moći upoznati prirodno bogatstvo Parka prirode Lonjsko polje, dok će šetnica uz slijepi rukavac Save, omogućiti dodatne sadržaje poput predstavljanja starih zanata i domaćih proizvoda. Na šetnicu će se naslanjati drvena platforma s paviljonom za odmor i ribolov te pristanište za brodove na električni pogon. Također, plan predviđa i trg s amfiteatrom za okupljanje velikih grupa i predavanja na otvorenom, dok će u istraživačkom centru ornitolozi imati laboratorij te ostalo potrebno za rad.

Što se smještajnih kapaciteta tiče, planira se izgradnja kampa te paviljon s kuhinjom i blagovaonicom.

– Ornitološki centar Čigoč izuzetno je vrijedan projekt za Sisak i Park prirode Lonjsko polje jer predviđa smještajne kapacitete za edukativne i istraživačke skupine, ali i sadržaje za putnika namjernika koji ovamo dolazi jer želi uživati u prirodnim ljepotama. Prošle smo godine kupili 444 tisuće četvornih metara za gradnju Ornitološkog centra. Iduće ćemo godine krenuti s izgradnjom parkirališta i šetnice“, pojasnila je gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček.

Gradnja Ornitološkog centra Čigoč dio je projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine. Naime, Čigoč je diljem svijeta poznat po gnijezdima bijele i crne rode te čaplje žličarke, dok je u Lonjskom polju svoj dom pronašlo čak 250 vrsta ptica, a uz obogaćivanje turističke ponude ovog prirodnog bisera, nastoji se potaknuti i ruralni razvoj.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija
Sisak