Muzej Moslavine Kutina ugostio osječku izložbu “Tikva mala, a stotinu šara”

U Muzeju Moslavine Kutina predstavljena je gostujuća izložba “Tikva mala, a stotinu šara” autorice Vlaste Šabić.

Riječ je o nastavku izvrsne suradnje koju Muzej Moslavina njeguje s Muzejom Slavonije iz Osijeka. Naime, nedavno je u osječkom muzeju, također predstavljena izložba kutinske etnologinje Slavice Moslavac “Zaviri ispod”.

Uz prigodne tekstove i fotografije, izložba prikazuje oko stotinu ukrašenih i pedesetak neukrašenih tikvica, kao i ostalih predmeta ukrašenih tikvičarskim motivom poput namještaja, pisanica, glazbenih instrumenata i slično.

– Kod nas u Slavoniji duga je tradicija ukrašavanja i šaranja tikvica, kao i ornamentika što je tipično za jedan uži prostor sjeveroistoka, odnosno područja bivše Vojne Krajine. Ova tehnika ima od 2007. godine svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i danas se njome bavi nekolicina šarača, uglavnom u županjskom kraju, objasnila je na otvorenju autorica.

[media-credit name=”Grad Kutina” align=”aligncenter” width=”625″][/media-credit]

Povodom ove izložbe, spomenuta etnologinja Slavinca Moslavac osvrnula se na šaranje tikvica u Moslavini, Posavini i Bilogori u čemu su joj u praktičnom dijelu pomogle i odgajateljice Dječjeg vrtića Kutina, koje su ovom prilikom izradile nekoliko tematskih lutaka od tikvice i komušine karakterističnih za moslavačko-posavski prostor.

U glazbenom dijelu programa, izložbu su popratile Rusalke i Kutinske dunje, kao i francuski zbor La Serre enchantée.

Događanja
Grad
Hrvatska
Kultura
Kutina
Sisačko-moslavačka županija