MUP odustaje od izgradnje prihvatilišta u Maloj Gorici

Ministarstvo unutarnjih poslova odustaje od izgradnje prihvatilišta za azilante u naselju Mala Gorica kod Petrinje.

Posljedica je to odluke Gradskog vijeća Grada Petrinje i nedavne peticije, koju je provela Inicijativa branitelja Grada Petrinje.

Podsjetimo, Ministarstvo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za azil, migracije i integraciju donijelo nakon što je spomenuti projekt predstavilo županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću i gradonačelniku Grada Petrinje Darinku Dumboviću, kao i članovima Gradskog vijeća, smatrajući da za istim postoji spremnost predstavnika lokalne zajednice. Za projekt je osigurano 4 milijuna eura namijenjenih za obnovu bivšeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici, kojim bi se osigurao dodatni smještajni kapacitet za oko 200 osoba, pripadnika ranjivih skupina s naglaskom na obitelji s djecom te osobama koje traže zaštitu od progona u svojim državama. U nastavku bi se otvorila nova radna mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, kuhare i ostale te osigurao dovoljan broj službenika, koji će održavati mir i javni red u zajednici.

Međutim, poštujući negativnu odluku Gradskog vijeća, u Ministarstvu pripremaju novu Odluku kojom će se polovica sredstava uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a ostatak u obnovu stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila.