Motori, mopedi i bicikli ponovno na cesti. Na što osobito morate paziti?

Dolaskom toplog i sunčanog vremena na našim prometnicama zamjetno je pojačano sudjelovanje u prometu na cestama motociklista i mopedista te biciklista i pješaka. Zato, oprez u vožnji!

Vozačima mopeda i motocikla prije stupanja na prometnice u ovoj sezoni savjetujemo da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste na propisani način, što kod zaštitne kacige podrazumijeva da ona mora biti homologirana i uredno pričvršćena na glavi za vrijeme vožnje, zatim da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila te da na raskrižjima i drugim mjestima na kojima su zaustavljena vozila ne obilaze ih s desne strane. Ovom prilikom posebno podsjećamo i na obvezu vožnje mopeda i motocikala s upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godine.

Za nenošenje ili nepropisno nošenje zaštitne kacige propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Uz to zakonom je propisano privremeno oduzimanje vozačke dozvole i isključivanje iz prometa vozača motocikala i mopeda te putnika na tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi. Zbog vožnje danju bez upaljenih kratkih svjetala propisana je novčana kazna od 300 kuna.

Što se tiče vozača bicikala, valja podsjetiti na obvezu njihovoga označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom prilikom prometovanja noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, a sankcija za postupanje suprotno navedenim zakonskim odredbama iznosu od 300 kuna. Također, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a ako vozač postupi suprotno odredbama kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Skrećemo pozornost i ostalim sudionicima u prometu, a posebice vozačima, na pojačanu prisutnost mopedista, motociklista i biciklista u prometu te ih pozivamo na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska.