Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje

Podaci će omogućiti bolje određivanje lokacija potresa, strukture podzemlja u široj okolici aktivne rasjedne zone te dati vrijedne informacije za procjenu seizmičkog hazarda, protupotresno projektiranje i gradnju
potres-jos

Instrumenti seizmoloških postaja mobilne mreže postavljeni su u širem epicentralnom području Petrinje i Zagreba, a u nešto više od mjesec dana prikupili su oko 100 GB (gigabajta) podataka gibanja tla, izvijestila je Seizmološka služba Hrvatske.

– Podaci prikupljeni mobilnom mrežom visokosofisticiranih instrumenata omogućit će bolje određivanje lokacija potresa, strukture podzemlja u široj okolici aktivne rasjedne zone te dati vrijedne informacije za procjenu seizmičkog hazarda, protupotresno projektiranje i gradnju, stoji u objavi.

Lokacije potresa, čak i onih sitnih koji nisu zabilježeni na postajama državne mreže, omogućit će određivanje položaja i geometrije trenutno aktivnog dijela Pokupskog rasjeda. Kako se jaki potresi u Hrvatskoj događaju relativno rijetko, ovako prikupljeni podaci bit će iznimno vrijedni za proučavanje geoloških struktura u središnjoj Hrvatskoj, navode seizmolozi.

Instrumenti postavljeni na šire područje Petrinje i Zagreba

U prvoj fazi instrumenti su postavljeni u užem epicentralnom području, u okolici Petrinje i Gline, a kasnije u širem epicentralnom području kako bi se što bolje okružilo potrese, odnosno dobili podaci iz raznih smjerova u odnosu na epicentre potresa.

Manji dio instrumenata postavljen je na širem zagrebačkom području radi praćenja druge trenutno aktivne serije potresa koja se još uvijek odvija u Hrvatskoj – one zagrebačke.

Tarenutno aktivne seizmološke postaje mobilne mreže nalaze se u Mariji Bistrici, Zaprešiću, Samoboru, Železnu, Čazmi, Vukovini, Kravarskom, Lasinji, Ladvenjaku, Novom Farkašiću, Brestu Pokupskom, Mošćenici, Petrinji, Gori, Glini, Hrastovici, Hrvatskom Čuntiću, Pobrđanima, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu i Pakracu.

U pronalasku lokacija za postavljanje instrumenata pomogli su i građani koji su Seizmološkoj službi dozvolili da kod njih smjesti instrumente.

Prikupljeno oko 100 GB podataka

Djelatnici Seizmološke službe redovito obilaze seizmološke postaje mobilne mreže kako bi prikupili podatke i kontrolirali kvalitetu rada, a u nešto više od mjesec dana prikupljeno je oko 100 GB podataka.

Za pohranu tih novoprikupljenih podataka također su nabavljeni novi serveri za pohranu, a radi se i na uspostavi prijenosa podataka u Operativni centar Seizmološke službe u realnom vremenu.

Nedugo nakon razornog potresa kod Petrinje 29. prosinca prošle godine, Vlada je Seizmološkoj službi donirala 4.5 milijuna kuna za nabavu mobilnog kompleta instrumenata za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone. Kupljeno je 20 seizmometara sa sustavom akvizicije podataka te 20 akcelerometara kako bi se vjerno zabilježili slabi i jaki potresi, a u roku par dana nakon uvoza prvi instrumenti već su bili postavljeni na terenu, podsjećaju seizmolozi.

Aktualno
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija