Radujte se "penzići" stiže zlatno doba

Mirovine uvećane za 8,42 posto

Umirovljenicima najveće povećanje mirovina u protekle 24 godine

Zagreb: Najveće povećanje mirovina u protekle 24 godinePatrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade da je povećanje mirovina temeljem usklađivanja od 8,42 posto, koje će umirovljenici primiti u rujnu, najveće u posljednje 24 godine a najavio je i isplatu dodatka na plaću za 29.000 državnih službenika i namještenika.

-Stopa povećanja od 1. srpnja iznosi 8,42 posto, riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. srpnja 1999.- rekao je premije, dodavši da će to će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura.

Prosječna neto mirovina, bez međunarodnih mirovina, bi nakon ovog usklađivanja bila 508 eura. To predstavlja ukupno povećanje ove godine za 60 eura samo po osnovi usklađivanja, naglasio je.

Vlada će danas usvojiti izmjene zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a premijer je istaknuo da se izmjenama podiže iznos nacionalne naknade na 150 eura i pojednostavljuju uvjeti za ostvarivanje prava. Naveo je i da su prosječne mirovine u mandatu njihove vlade od listopada 2016. do danas povećane za 44 posto, odnosno 133 eura, a najniža mirovina povećana je za 51 posto, odnosno 106,46 eura te poručio da će nastaviti poduzimati mjere kako bi mirovine i dalje rasle.

-Vodit ćemo računa, posebno umirovljenicima, pri izradi novih paketa potpore. Mjere će biti ciljane, usmjerene prvenstveno prema onima koji su najugroženiji- rekao je.

Isplata dodatka na plaću obuhvatit će 29.000 zaposlenih u državnoj službi

Vlada će danas na sjednici donijeti i odluku o isplati dodatka na plaću u visini od pet do deset posto državnim službenicima i namještenicima, i to onima, istaknuo je premijer, koji u najvećoj mjeri nemaju dodataka. Riječ je o dodacima koji će biti isplaćeni za plaću u kolovozu već u rujnu ove godine, a pravo na dodatak do uvođenja novog sustava ostvarit će gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi.

Riječ je o policijskim službenicima, pravosudnim policajcima, službenicima carine i porezne uprave te službenicima koji ne ostvaraju nikakav dodatak na plaću.

-Ovo je odluka koja se može uklopiti u našu politiku kontinuiranog rasta plaća, rezultat dijaloga sa socijalnim partnerima, razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo- ustvrdio je Plenković.

Dodao je da se radi na pripremi usvajanja zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi u drugom čitanju te usporedno s time i s uredbama – jednom za javnu, drugom za državnu službu, čime će se napraviti “velika reformu sustava plaća koja će omogućiti kvalitetniji i uravnoteženiji i pravedniji sustav od ovoga koji imamo danas”.

-To naravno znači i veće plaće za službenike i namještenike u javnoj i državnoj službi- poručio je.

 

Aktualno
Hrvatska