Ministar Ćorić predstavio plan Europske komisije za smanjenje emisije štetnih plinova

Uvodi se tzv. porez na ugljik, a rast cijena ublažit će se prikupljenim sredstvima iz raznih izvora

Slavko Midžor/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je o neformalnom sastanku EU ministara okoliša u Sloveniji, novom zakonodavnom paketu za klimu i prijedlogu Europske komisije da se do 55 posto smanji emisija štetnih plinova do 2030. u odnosu na 1990.

Objasnio je kako je riječ o 12 zakonskih prijedloga iz različitih područja koje razmatraju EU članice da bi se referirale na postavljene ciljeve. Dodao je da paket donosi i smanjenje besplatnih emisijskih jedinica radi izmjena strukture ekonomije i prelaska na nove tehnologije, digitalizaciju, proces kružnog gospodarstva i drugo.

– To je u svrhu nove paradigme europskog ekonomskog razvoja koji se temelji na zelenom planu, smanjenju emisije štetnih plinova i kako bi se Europa što prije  preorijentirala na niskougljični i klimatski neutralan razvoj, rekao je Ćorić istaknuvši kako je novi trenutak u okviru zakonskih prijedloga tzv. porez na ugljik koji bi trebao zaštiti proizvodnju u EU u odnosu na zemlje koje izvoze u EU, a nisu obuhvaćene EU standardima i mehanizmima.

Vezano pak uz financiranje transformacije, Ćorić je rekao da će Republici Hrvatskoj, kroz razne izvore, na raspolaganju biti dostupno više od 60 milijarda kuna koje će se u idućih deset godina moći utrošiti u raznim segmentima ekonomije radi ostvarenja smanjenja emisije ugljika.

Što se najavljenih poskupljenja tiče, Ćorić je poručio da će se, prikupljenim sredstvima, nastojati ublažiti nejednakosti i pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva koje će biti pogođenije promjenama zbog rasta cijena do 25 posto. ne samo plina nego i nafte za grijanje prostora.